Visszajár a védőnők bérpótléka Borsodban is?

Megosztás

Borsodban egyetlen védőnő sem kapta meg azt a 12%-os bérpótlékot, amit korábban garantáltak nekik. Információink alapján az ország más megyéiben a nettó 25 000 forintos bérkiegészítés kifizetésével nem volt gond. Az ügyben megkerestük az Országos Kórházi Főigazgatóságot is, melynek élén éppen a ki nem fizetésekért felelős főigazgató áll.

Dr. Révész János 2018-tól 2023-ig vezette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházat. 2024. január 1-je óta ő áll az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) élén. Volt, akiknek a „felfelé bukott” szófordulat ötlött az eszébe, mint például a lapunknak nyilatkozó védőnőnek. 2023 decemberében 24 kórházigazgatót mentettek fel főigazgatói állásából; ám Révész János útja tényleg felfelé vezetett.

2023 júniusában a kormány az országos védőnői rendszert is bekebelezte. A központosítás-mánia az elmúlt 100 évben kiválóan működő védőnői szolgálatot is utolérte. 2023 július 1-jével az amúgy is rosszul működő és alulfinanszírozott állami egészségügyi rendszer vette gondozásba a védőnőket. Egyeztetések nélkül történt az átszervezés, aminek valószínűleg nem csak a védőnők, de a kórházak sem örültek.

Több mint 5000 munkavállaló került át az állami egészségügybe az önkormányzatok védőszárnyai alól. A védőnőket vidéken a megyei kórházak vonták fennhatóságuk alá. Az ellátás biztonságáért az Országos Kórházi Főigazgatóság, illetve 2024. januárja óta közvetlenül Dr. Révész János főigazgató felel.

Lapunkat egy védőnő azzal a kéréssel kereste meg, hogy számoljunk be arról a 320 főt érintő problémáról, hogy a Borsod megyében foglalkoztatott védőnők nem kapták meg a teljes illetményüket, azt a 12%-os védőnői bérpótlékot, amiről a 43/1999. (III.3.) kormányrendelet 21§ 4. bekezdése így rendelkezik: A védőnői szolgáltató havi díjazásának mértéke az ellátottak száma alapján a (2)–(3) bekezdés szerint számított pontértéknek és a (10) bekezdésben meghatározott egy pontra jutó forint értéknek a szorzata alapján kerül megállapításra az (5)–(8) bekezdésben foglaltak figyelembevételével. A védőnői szolgáltató az e bekezdés szerinti havi díjazása legalább 12%-át köteles közvetlenül a védőnő díjazására fordítani.

A védőnőket ugyanazzal a bérrel vette át az állami ellátórendszer, mint amennyit korábban a béremelés után kerestek. Ám ezeknek az összegeknek a maradéktalan kifizetés Borsodban nem valósult meg.

A védőnők jelezték a problémát Dr. Révész Jánosnak, hiszen ő volt a megyei kórház főigazgatója. Révész sokáig nem reagált a panaszokra, majd azt mondta, hogy jogi állásfoglalásra vár. Ezt követően egyénileg írtak leveleket az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának, Varga Zoltánnak, továbbá az Országos Főigazgatóságnak, azon belül Bábiné Szottfried Gabriella népegészségügyért és prevencióért felelős főigazgató-helyettes asszonynak, és értesüléseink szerint éppen Pintér Sándornak fogalmazzák a legújabb panaszt.

Ha ezen a hivatali lépcsőn is túl vannak, akkor mehet egy levél annak a Dr. Révész János főigazgatónak, aki a megyei kórház élén nem fizette ki a járandóságukat, de országos kórházi főigazgatójaként talán rendezi a problémát.

Hogy mennyire lesz működőképes a védőnői hálózat, azzal kapcsolatosan vannak aggodalmak. A védőnők attól félnek, hogy a kisebb létszámú körzeteket összevonják, ami feladatnövekedéssel és létszámleépítéssel jár. Ha kizárólag a gondozottak száma alapján vonják össze a körzeteket, akkor az problémás gyerekek tömegeként csapódhat le egy-egy védőnőnél. Egy átlagos körzetben így is kb. 160 gyereket látnak el. Ha ez a létszám növekedni fog, az olyan terhet ró a dolgozókra, amit – őket idézve – semmi pénzért nem vállalnának el.

MTI fotó: Földi Ferenc
MTI Fotó: Földi Imre

Elmondásuk szerint így is elég megterhelő a védőnői munka fizikailag és mentálisan. És itt nem a csecsemőgondozásról meg az oltásokról van szó; hanem arról, hogy a napi 8 munkaórát követően 24 órában készenlétben kell lenni, hiszen bármikor hívhatják az embert gyerekbántalmazás, családi vita, kilakoltatás ügyében. Nem a terhestanácsadás a megterhelő, hanem a sokféle feladat: státuszvizsgálat, óvodai és iskolai csoportokban végzett tisztasági vizsgálat; környezet- és esettanulmányok végezése. Továbbá részt kell venni a gyámhivatallal közös esetmegbeszéléseken, rendőrségi kihallgatásokon, olykor tanúskodni a bíróságon.

A védőnő az első láncszem a gyermekvédelmi jelzőrendszerben, akinek végig nyomon kell követnie az ügyeket.

Miskolc területén 60 védőnő dolgozik immár a kórházi ellátórendszerben. A lapunknak nyilatkozó hölgy több mint 15 éve elismert védőnő. Egy hozzá hasonlóan tapasztalt munkavállaló nettó 395 000 Ft-ot keres. A 2023-as központosítást és a bérfejlesztést megelőző fizetése nettó 345 000 Ft volt, innen emelkedett 395 000 Ft-ra, ebből az összegből már nem enged.

Amennyiben jól értelmezik a törvényt, és a körülöttük lévő megyékben így értelmezték, akkor a borsodi védőnők 2023 júliusa óta havonta estek el nettó 25 000 Ft kifizetésétől.

Kérdéseinkkel megkerestük az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjét, Dr. Révész Jánost, de eddig nem érkezett válasz. Amint tájékoztatás kapunk, frissítjük a cikket.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek